AUTO CENTAR ADAMOVIĆ
Designed by Auto Centar Adamović @2012

Zašto treba imati sve četiri zimske gume?

Od prvog novembra 2012. godine svi vozači u Srbiji moraju da imaju sve četiri zimske gume na točkovima. Sporan deo novog zakona je u činjenici da se različito može protumačiti da li je neophodno imati zimske gume neprekidno ili samo u situaciji kada je led I sneg. Kazne za nepoštovanje zakona su od 6.000 do 10.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do 800.000 za pravna lica. Osiguravajuća drušva neće priznavati štetu u udesima iako vozač nije kriv, ukoliko nema zimske gume na svim točkovima. Takvo vozilo tretiraće se kao tehnički neispravno.

Koje su prednosti zimskih guma?

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to važno za vašu bezbednost.

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode između guma i podloge. Minijaturne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m - nezanemarljiva razlika!

Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C.

Komentar: Iako su automobili imali ABS (Anti-lock Braking System), ESC (Electronic Stability Control) to nije dalo efekta sve dok nisu stavljene sve 4 zimske gume. Takođe, sa zimskim gumama na prednjoj osovini i all season gumama na zadnjoj nije postignuto poboljšanje! Automobil sa zimskim gumama imao je znatno bolje vozne karakteristike, kraći zaustavni put, bolje držanje u krivinama